Centrul pentru ataȘament sănĂtos
Și educaţia care conteazĂ
home / grupurile de dezvoltare pentru părinţi cercul siguranței

Grupurile de dezvoltare pentru părinţi Cercul Siguranței

Copiii nu sunt singurii care cresc. Şi părinţii cresc. Şi pentru că noi toţi ne dezvoltăm cel mai bine când suntem fericiţi, Grupurile de dezvoltare pentru părinţi Cercul Siguranţei ofera o serie de informaţii şi experienţe utile în descifrarea nevoilor copilului dar şi a propriilor nevoi şi limite, care vor susţine părintele să acţioneze şi să se simtă competent, iar copilul său susţinut şi iubit rezultand o relaţie împlinită şi fericită.

Mulţi dintre noi ne-am imaginat înainte de a deveni părinţi că vom fi cei mai buni parinţi, că nu vom repeta greselile pe care le vedem că le fac alţii sau pe care le-au făcut părinţii noştri cu noi, că vom reusi să gestionăm cu usurinţă şi fără efort orice obstacol.

Pornim în viaţa noastră de părinţi cu cele mai bune intenţii şi dorinţe pentru copiii noştri şi apoi.... ne loveşte realitatea! Copiii noştri ştiu să ne "apese butoanele" care reuşesc să scoată la suprafată atât cele mai bune momente ale noastre, dar şi cele mai dificile variante ale noastre, pe care mulţi dintre noi nici nu ni le-am imaginat pană să devenim părinţi.

Se spune că a fi părinte este cea mai grea meserie din lume: suntem de serviciu 24/7 cel puţin timp de 18 ani, nu suntem plătiti, nu avem concediu de odihnă, nici posibilităţi de promovare pe o pozitie mai bună.

Şi atunci ce facem atunci când, în ciuda bunelor noastre intenţii, nu reuşim să gasim cele mai bune soluţii pentru noi şi pentru copiii noştri, sau când rămanem complet blocati şi fără idee cum să descurcam iţele încurcate ale relaţiei parinte-copil?

Un grup de 3 terapeuţi americani: Glen Cooper, Kent Hoffman şi Bert Powell, au adunat rezultatele a 50 de ani de cercetare în domeniul relaţiei de ataşament dintre părinţi şi copii şi au creat un program de educatie şi consiliere special conceput pentru a veni în ajutorul părinţilor şi al copiilor lor.

Acest program se numeste Cercul Siguranţei şi promoveaz─â şi faciliteaz─â crearea de relaţii de atasament semnificative şi securizante pentru copii.

Programul educational parental Cercul Siguranţei este special conceput pentru a-i ajuta pe părinţi şi pe cei care au grijă de copil să îsi crească nivelul de constientizare al nevoilor copiilor lor şi să îsi ajusteze raspunsurile emoţionale şi comportamentale astfel încat să vină în întampinarea acestora.

În momentul în care părinţii pot să înţeleaga şi să cunoască mai bine care sunt nevoile copilului, atunci aceştia au la dispozitie o paletă mai vastă de soluţii pentru gestionarea provocărilor inerente "meseriei" de părinte. În felul acesta reuşim să creăm premizele unor relaţii de ataşament sănătos cu copiii, relaţii de ataşament care permit copiilor să se simtă valorosi şi importanţi, să aibă o stimă de sine bună, să fie empatici şi cooperanţi, să fie şi să se simtă competenţi în activitaţile lor, toate acestea contribuind la o înteligenţa emoţionala ridicată.

Pe parcursul celor 8 întâlniri, părinţii participanţi:
  • vor dobândi o înţelegere mai clară asupra rolului ataşamentului în relaţiile lor
  • îsi vor putea antrena capacitatea de observare pentru a diferenţia nevoile specifice copiilor
  • vor învăţa să reflecteze la propriile experienţe, pornind de la vizionări video şi dialogând impreună cu terapeuţii şi cu ceilalti părinţi, un aspect foarte valoros în gestionarea propriilor emoţii
  • vor învăţa să identifice, să recunoască şi să pună în cuvinte experienţa emotională a copilului, ajutandu-l astfel pe acesta să îsi regleze şi el emoţiile
  • vor avea posibilitatea de a descifra mai bine semnalele copilului, înţelegandu-i comportamentele ca informaţii despre ce se întamplă în relaţie, rezultand mai puţine momente de confuzie şi frustrare şi mai multe experienţe de cooperare şi bucurie

Durata unui grup: 8 întâlniri săptămânale, de 2 ore
Participanţi: viitori părinţi şi părinţi cu copii 0-12 ani.

0-3 ani
 
3-6 ani
 
6-12 ani
 
12-18 ani
 
atașamentul în cuplu
 
diverse